Talvisia taikahippuja

Kylmät puhurit, taivaalta leijailevat valkeat hiutaleet ja synkän harmaat päivät ovat talvisen Suomen tunnusmerkkejä. Koleasta vuodenajasta voi olla montaakin mieltä, ja joka kerta se jaksaa yllättää joko myöhäisellä tai aikaisella alkamisajankohdallaan. Talvi voi olla osaltaan epämiellyttävää aikaa, mutta siinä on myös paljon ihania ja kauniita puolia. Alle olen listannut parikymmentä kohtaa, joita itse rakastan tuossa kyseisessä ajanjaksossa.



Yksinkertaisuudessaan jokapäiväiset, arkiset asiat voivat tuottaa rutkasti iloa ja lämpöä. Sitä faktaa pitää muistaa hokea itselleen, sillä unohdamme pysähtyä siihen, missä tällä hetkellä olemme. Ota siis hyvä asento ja keskitä ajatuksesi nykyhetkeen.
1. Jalkojen alla narskuvaa pakkasmaata 

Ensimmäiset jäätyneet vesilätäköt saavat jokaiselta sisäisen lapsen valloilleen. Sen sijaan, että niiden antaisi muovautua koviksi ja kestäviksi, ne pitää rikkoa hymyssä suin. Ääni, joka risahtavasta jääkerroksesta lähtee luo välittömästi talvisen tunnelman.
2. Takkatulen lämpöä

Mikä onkaan ihanampaa raskaan päivän jälkeen, kuin sytyttää takkatulet, valmistaa herkullisia juustovoileipiä ja lämmittää ne hiilloksella. Ulkona paukkuva pakkanen unohtuu tyystin, ja liekkien tanssi lumoaa ihmissilmän puoleensa.

3. Saunomista ja lumihankeen hyppäämistä

Kohmeisten jäsenten paras hoitotoimenpide, ja klapeilla lämmitetty sauna toimii oivana alkulämmittelynä ennen jalanjälkien jättämistä valkoiseen maahan. Pistelevä kylmänhorkka valtaa hetkeksi koko kehon, mutta on se vain arvoisensa aktiviteetti maalla asuessa.

4. Villasukkien ja -paitojen käyttämistä

Viileiden kelien ansiosta on mahdollista pukea ne kaikkein pörröisimmät, lämpimimmät ja muhkeimmat villapaidat sekä -sukat. Rakastan sitä valtuutta, että voin omalla vaatetuksellani säädellä lämpötilaani, sillä kesällä tuntuu olevan aina liian kuuma. Ylisuuren neuleen pukeminen antaa myös rennon vaikutelman.

5. Hiihtämistä sekä kisojen katsomista tv:stä

Maisemat vaihtuvat baanoilla ihanan ripeästi, ja tasapainon etsiminen suksien kanssa on hauskinta toimintaa alkutalvesta. Satoi tai paistoi, hiihtämisestä tulee aina hyvälle tuulelle.

6. Lumikenkäilyä

Tässä lajissa vauhti ei päätä huimaa, mutta on rentouttavaa mutkitella ympäri kotimetsiä ja polkea hankeen uusia polkuja. Lumikenkäillessä ehtii suunnitella lukuisia asioita, joita muuten pähkäilisi kylmänhiki otsalla kirjoituspöydän ääressä. Mieli lepää ja kunto kohoaa huomaamattaan.

7. Leipomista, uunipaistettujen leivonnaisten tuoksua

Kesällä en ikinä ehdi kokeilla haluamiani reseptejä. Talvella puolestaan pimeinä hetkinä on mukava kaivaa esiin raaka-aineet sekä tarvittavat työvälineet. Kaikki saman katon alla saavat nauttia mehukkaista lopputuloksista ja joka puolella leijailee vastapaistetun pullan tuoksu.

8. Hiljaisia koti-iltoja kuuman juoman äärellä

Useita kertoja minut on saanut herättää kotisohvalta iltapalan äärestä, sillä viltin alle käpertyminen on vain niin rentouttavaa. Jopa kiireisenäkin päivänä kaikki ongelmat tuntuvat ratkeavan olohuoneen syövereissä.

9. Revontulia, kuutamoa sekä tähtitaivasta

Siinä on vain jotain niin taianomaista, kun saa kulkea ulkosalla kuun valossa, kirkkaan tähtitaivaan alla. Ei kai sitä tarvitse enempää selitellä.

10. Huuruisia ripsiä ja höyryävää hengitystä

Pitkän ulkona touhuamisen päätteeksi omankuvan sijaan peilistä kurkistaakin pakkasukko, valkoisine ripsineen ja partoineen. Nuorempana huuruavan hengityksen sai helposti yhdistettyä fantasialeikkeihin, joissa lohikäärmeet tai tempperamenttisen härät puuskuttavat höyryä keuhkojensa syövereistä.  Tuon mielikuvituksellisuuden näkee nykyään naapurin lapsien telmiessä pakkasilmassa.




11. Kuurankukkia

Ikkunoihin muodostuvista, upeista luontoäidin muodostamista kuvioista pystyy erottamaan selkeästi terälehtien tapaisia kuvioita. Niitä ihaillessa en osaa kuvailla, kuinka ainutlaatuisesta ilmiöstä on kyse, vaikka kyseessä ei ole kuin kuuran kertymistä lasipintoihin. 

12. Lavatansseja

Kesälavojen sulkeutuessa eteen aukenee täysin uusi kulttuuri, johon olen jäänyt koukkuun täydestä sydämestäni. Parhaimmillaan kerran viikkoon pääsen tanssimaan eri ihmisten kanssa, vaihtelemaan kuulumisia heidän kanssaan sekä saamaan uusia tuttavuuksia. Paritanssi rentouttaa ja pystyn lepuuttaamaan mieleni täysin musiikin pyörteissä. Jos et ole koskaan kokeillut, mitä enää odotat! Äläkä tuomitse ennen kuin olet testannut.

13. Lumihangesta heijastuvaa auringonpaistetta

Ilman aurinkolaseja silmiä saa parhaimmillaan siristellä, mutta oikeilla välineillä kristallin tavoin hohtavaa hankea voi vain tuijottaa suu auki. Tuolloin vesi on kauneimmassa elementissään.

14. Kirpapoita pakkasia, paleltuneiden poskien sulattamista

Punainen nenä ja posket ovat vielä terveyden merkki, joista voi nauttia täysin siemauksin. Siinä on se jokin tunne, jota kaipaa kerta toisensa jälkeen, kun kihelmöiviä poskia pääsee sulattamaan kuuman kaakaon ääreen. Hauskinta ovat kommunikointiyritykset kaverin kanssa, suupielien ollessa niin jäässä, ettei puhumisesta oikein tule mitään. Niille tilanteille saa aina nauraa jälkeen päin.

15. Metsässä pohraamista

Jos lunta on alle vyötärönkorkeuden, lumessa tarpominen ei tunnukaan mahdottomalta tehtävältä. Askeltaminen voi olla hidasta ja haastavaa, mutta jälikäteen se palkitsee reisitreenin muodossa. Käteen tarvitaan vielä vain raivaussaha ja päähän metsurin kypärä.

16. Viltin alle käpertymista ja hyviä tv-ohjelmia

''Chillailuksi'' tätä kai voi kutsua. Kylmän tarttuessa jäseniin on hyvä rauhoittua ja ottaa aikaa rentoutumiseen. Useamman hengen taloudessa ongelmaksi saattaa kuitenkin muodostua kiista parhaista sohvapaikoista.

17. Lämpimiä halauksia

Paha mieli, itkettää ja kaikki tuntuu ahdistavan. Päivän pelastus on ehdottomasti lämmin rutistus, johon pystyy vastaamaan yhtä veljellisesti. Halit tuovat pienen ilon pilkahduksen keskelle arkea ja niitä on hyvä muistaa itsekin antaa toisille. Ne ovat voimaannuttavia sekä ihmissuhteita yhdistäviä, hetkellisiä kohtauksia, joiden vaikutus tuntuu pitkän ajan jälkeenkin.

18. Pikiä, rauhallisia lenkkejä ulkona

 Keuhkot täyttyvät raikkaasta ulkoilmasta ja ajatus kulkee kuin siivillä. Samaan tapaan kuin lumikenkäillessä, ratkaisemattomat mietteet järjestyvät kuin itsestään.

19. Kommelluksien täyttämiä ilta-ajeluja

Tuli niitä tehtyä sitten yksin tai kavereiden kanssa, väsyteenä tulee höpöteltyä kaikenlaista. Joskus arkihommien jälkeen on rauhoittavaa vain lähteä ajamaan autolla paikkaan x, ja sieltä joskus yön pikkutunneilla takaisin. Parhaimmat vitsit ja kuulumiset ovat jääneet mieleen juuri ratintakana tai repsikalla istuessa.

20. Kynttilöiden polttamista 

Liekin tanssahtelun seuraaminen rauhoittaa taianomaisesti, ja kynttilästä hehkuvan lämmön ääressä on hyvä lämmitellä kohmeita sormiaan. Itse rakastan valonlähteen puhaltamista sammuksiin ja vetää keuhkoihin syvän henkäyksen palaneen kynttilän tuoksua. Yksinkertaisuudessaan kynttilöiden polttaminen keventää tunnelmaa ja luo pimeään huoneeseen tietynlaista harmoniaa.

Lokakuun lopusta aina huhtikuun alkupuolille pyöreästi määritelty vuodenaika on täynnä hetkiä, jotka tekevät talvesta ainutlaatuisen. Se ei ole vain kylmä ja pimeä vuodenaika. Listaa voisi jatkaa loputtomiin niin hyvillä kuin huonoilla puolilla, eikä oikeaa tai väärää määrittelytapaa ole.

Mistä sinä pidät talvessa vai onko asioita, jotka saavat ajatuksesi käymään ylikierroksilla?


Pilkekäs



Kommentit

Suositut tekstit