Mikä ihmeen laviskärpänen?

Varoitus! Sisältää käänteistä huumoria, luethan pilke silmäkulmassa.

Jos pandemia-aika ei olisi näinkin ärhäkkä ja valtio tarkka säädöksistään (turvallisuus tietenkin edellä!) niin, oi niitä lavatanssin pyörteitä... En omaa siis yhtään sietämätöntä kutinaa pukeutua työkamppeita parempiin ja hypätä autonrattiin, kohti tanssipaikkaa.

Aivan sama minne menee, kunhan vain paikalla on bändi - Taikakuu, Sinitaivas tai Väliaikainen - musiikkia ja vierellä tuttu ja rakas partneri. Silloin kärpäsen puremariski on korkeimmillaan. Matalimmillaan se on yhtyeen Pekkaniskan Pojat kohdalla.



Lavatanssikärpänen lisääntyy suurimmillaan kesäaikaan, jolloin tanhupaikkoja on syytä välttää tartunnan välttämiseksi. Talvilavoilla taudin saamisen riski on huomattavasti pienempi.

Liikka-alaa opiskellessa tanssikutina ei ole tarttunut omiin ohjauksiini "rentojen rytmien merkeissä". Yllämainittujen yhtyeiden musiikit eivät ole tarkkaan mietityssä järjestyksessä sykkeennosto ja lihaskuntotuntien soittolistoissa... enkä asiakkaiden toiveista huolimatta ole ottanut valikoimaani yhtään kansantanhu sointua (nöyrimmät pahoitteluni).

Oli kyseessä sitten lämpimät kesäillat tai hyytävän kylmät, lumimyrskyiset talviyöt niin tanhupaikan syvin luonne ei koskaan petä. Se koukuttaa ihmiset sisään hyvällä tunnelmalla ja houkuttelee astumaan edes kerran parketille. 

Sen tehdessään ensikertalaista on puraissut viheliäs lavatanssikärpänen, jonka oireet eivät helpota eläkepäivilläkään. Paikalle saat siis mennä kuulostelemaan, mutta älä missään nimessä pyörähdä tanssilattian kautta!


Oireiden kirjoon voidaan luetella muun muassa:

  • pakottava tarve liikehtiä ja tanssahdella iskelmämusiikin tahtiin
  • Aito Iskelmä radiokanavan kuunteleminen
  • mielenkiinto lavatansseja kohtaan ensimmäisen kokeilukerran jälkeen
  • ilmoittautuminen lavis-kurssille
  • lavatansseissa käynnin muuttuessa jokaviikkoiseksi
Tartunnan ollessa jo parantumattoman pitkällä, henkilölle ilmaantuu vieroitusoireita. Tunnetuimpia niistä ovat:
  • pakonomainen tarve päästä lavatansseihin
  • suuttumus ja kärttyisyys jos ei pääse aikataulujen tai muiden syiden vuoksi tanssipaikalle
  • pakahduttava innostuksen tunne liittyen lavatanssimusiikkiin
  • rytmin polkeminen tai rytmissä käveleminen
  • kotona salaa harjoittelu ilman tanssiparia

Sen sijaan että luettelisin kaikkia sivuoireita ja kauheuksia mitä lavantanssi-kärpänen voi saada aikaan keholle ja mielelle, niin haluan varoittaa sinua! Älä lankea samoihin tanssipaikan järjestäjien ansoihin, joihin jo usea suomalainen on sotkeutunut. Alla viiden kohdan lista, jota tulee noudattaa lähtiessäsi tanssipaikalle.

Järjestäjillä on aivan omanlaatuisensa konstit henkilöille, joita määrittelevät adjektiivit: ujo, introvertti, arka, varovainen tai joka aavistaa toiminnassa olevan koira haudattuna. Taktiikkaa ihmisten koukuttamiseksi on hiottu vuosia, ja niitä hiotaan jokaisena kesänä aina uudelleen. Jos syötin pohjimmainen luonne paljastuu, se heitetään unholaan ja laitetaan uusi idea tulille.


Järjestäjille tärkeintä on saada keltanokista vakioasiakkaita, jolloin tekniikan täytyy olla hiuksen hieno toimiakseen. Tässä viiden kohdan listaus lavatanssikärpäsen houkutuksista, joita kannattaa välttää viimeiseen asti:

1. Makkarakoju, jonka herkullinen tuoksu on suunniteltu leijailemaan suoraan lipunmyyntikojulle jossa asiakas tekee viimehetken valinnan - astuako sisälle tuntemattomaan vai kääntyäkö takaisin autolle. (Jotkut yrittävät hämätä makkaran sijasta letunpaistopisteellä, mutta älä anna sen vaikuttaa valintaasi!)

2. Eri hakujen muodot: miesten/naisten haut ja sekahaku. Tällöin varomattomana voit joutua hyökkäyksen uhriksi joka kiskotaan väkisin parkettia kohti ilman vaihtoehtoja paeta, olit sitten nainen tai mies.



3. Kanttiinin kofeiinituotteet, joita nauttiessasi (tai niitä jonottaessasi) voit joutua luomaan uusia tuttavuuksia ja sitä kautta pakotetuksi tanssilattialle. Paras taktiikka on pitää katse visusti alaviistossa ja istua kauimmaiseen pöytään, mieluiten selkä muihin päin.

4. Ravintolan A-oikeudet eli oluttuoppi. Ajattelukykysi heikkenee etkä pysty puolustautumaan vastapuolen kidnappausyrityksestä tangon askelia kohti. Pahimmassa tapauksessa menetät itse järkesi ja alat hapuilemaan huomaamattasi kohti ansaa.

5. Paikalla olevat komeat herrasmiehet sekä pitkähelmaiset leidit. Jos vahingossa kiinnität huomiosi silmiäsi miellyttävään yksilöön, et vetovoimaltasi pysty lausumaan vastapuolelle kieltävää vastausta hänen kysyessään sinua valssin keinuvalle rytmille.



Kaikissa viidessä kohdassa tartunnan riski on vaarallisen suuri. Jos epäilet saaneesi pureman lavatanssikärpäsestä, ota yhteys heti matkaseuralaisiisi ja pyydä heitä kuljettamaan sinut mahdollisimman pian kotiin. Automatkalla ei saa tällöin soittaa mitään suomalaista musiikkia, ettei tartunta pääse leviämään pidemmälle. 

Kotona muista hyvä käsihygienia, riittävä nesteytys ja pidättäytyminen kaikesta lavatansseihin liittyvästä (koskee myös tanssi.net sivustoa!) Vasta kun oireet ovat olleet poissa kahden viikon ajan, on turvallista palata vähitellen kyseistä aihetta koskevan sisällön pariin.



Kommentit

Suositut tekstit