Polkuni liikuntaneuvojaksi

Liikunta-alan perustutkinto. Valmistuneena liikuntaneuvoja, mahdollisuus kouluttautua valmennukseen tai terveyttä edistävään toimintaan, yrittäjyyteen, ryhmäliikuntaan, soveltavaan liikuntaan ja moneen muuhun.

Tieni alkoi pikkukylän ala-asteesta ja vaihtui lukioon vuonna 2016. Neljä vuotta myöhemmin syksyllä aloitin opinnot Liikuntakeskus Pajulahdessa Nastolassa. Taustalla on muutaman vuoden ohjauspohja (ilman tietoa tai koulutusta) Kymenlaakson Opiston kirjoilla.

Ensimmäisenä yritin kahdesti valkolakin jälkeen Fysioterapeutin AMK (ammattikorkeakoulu) koulutukseen. Toisella hakukerralla laitoin hakemukset myös Pajulahteen liikunnanohjaus ja Harjun Maatalousoppilaitokseen luonnonvara (ns. luonto-ohjaaja) linjalle.

Pandemia-aikana pääsin nykyiseen opiskelupaikkaani pelkän todistuksen perusteella. Normaalisti Pajulahti vaatii hakijoilta laajasti testattavat kuntotestit. Jos haluat tietää enemmän koulutuksen rakenteesta - joka löytyy kylläkin Opintopolusta sekä Pajulahden kotisivuilta - lue teksti ihmeessä loppuun asti. 


En halua perehtyä opintopisteisiin, vaikka se voisi kiinnostaa monia. Pidän tärkeämpänä koulutukseen sisältyviä osa-alueita, niihin liittyviä kokeita ja mistä osien rakenteet koostuvat.

Kirjoittamani tieto perustuu pelkästään omaan kokemukseeni, eli lukiopohjaiseen liikunnanohjauksen perustutkintoon. Tällöin tavallisemmin koulutus kestää vuoden tai puolitoista, kun taas peruskoulupohjaisena tutkinnon pituus on kolmen - kolmen ja puolen vuoden väliltä.

Opintojen alussa pidetään viikon tai kahden mittainen ryhmäytys- ja tutustumisjakso. Opitaan melontaa, retkeilyä, ryhmäpelejä sekä oma oppimisympäristö, sisä- ja ulkotilat ja niin edelleen. Alkumetreillä luodaan kaveriporukat ja sisäistetään opettajien eri persoonallisuuksia, sekä käydään läpi tutkinnon rakennetta.

Tutkinto kustantaa opistomajoituksen (ellet vuokraa omaa asuntoa), liikuntatilojen käytön Pajulahti Hallia lukuun ottamatta, sekä ruokailut.

Liikunnanohjauksen perustutkinto (LPT)

Tiivistettynä tutkinto koostuu (lukiopohjainen):

  • Pakolliset tutkinnon osat (3kpl)
  • Valinnaiset tutkinnon osat (5kpl)
Pakollisiin opintoihin kuuluu kolme osaa:     
  1. Liikunnan ohjaaminen
  2. Liikuntaneuvonta
  3. Osaamisalat
Liikunnan ohjaaminen sekä -neuvonta ovat kaikille opiskelijoille samanlaiset. Loppukokeista puhutaan nimellä näyttö. Siihen kuuluu aiheesta riippuen aina suunnitelma kirjallisena, toteutus ja arviointikeskustelu. Ne suoritetaan aina jokaisen osion jälkeen.
Pakollisiin osiin kuuluu myös lyhyet kokonaisuudet, kuten Digitaalisen toimintaympäristön kurssi sekä Ihmisen anatomia -kurssi.


Pakollisiin tutkinnon osiin kuuluu kolme näyttöä:
  1. Lasten / Nuorten Liikunnan Näyttö
  2. Aikuisten / Ikääntyvien Liikunnan Näyttö
  3. Liikuntaneuvonnan Näyttö
  4. (Anatomia nettitentti)
  5. (Digitaalisen toimintaympäristön tentti)
  6. (Valtti-toiminta + Soveltavan Liikunnan verkkokurssi osa 1.)
  7. (EI NÄYTTÖJÄ: Erityislasten, ikääntyvien sekä Kirkonkylän koulun lasten ohjaamisharjoitukset, Nuokkari-ohjaukset...)
Muita pienempiä kokeita ovat kielitaidon osoittaminen, eli kymmenen minuutin ohjaustuokion ohjaaminen englanniksi. 

Itselläni oli puolen vuoden opettajajohtoisen opetuksen jälkeen neljän kuukauden työssäoppimisjakso. Tällöin suoritin kaikki kolme pakollisen tutkinnon osan näytöt (liikunnanohjaus ja liikuntaneuvonta) sekä Soveltavan Liikunnan näytön. Aloitin opinnot siis syksyllä vuonna 2020 ja harjoittelujakso kesti tammikuusta huhtikuun puoleen väliin 2021.


Osaamisalat

Tämän TOP-jakson päätteeksi aloitimme osaamisalat eli valinnaiset opinnot. Osaamisalat ovat kaikille pakollisia, mutta opiskelija voi valita joko
  • Terveyttä edistävän liikunnan osaamisalan TAI
  • Valmennukseen perehtyvän osaamisalan.
Yllä mainittuihin osaamisaloihin (Terveyttä edistävä ja Valmennus) liittyy joko Liikuntatapahtuman tai Kilpailutapahtuman järjestäminen. Niissä opiskelijan rooli on omata tietty vastuualue, kirjoittaa suunnittelusta, toteutuksesta ja jälkipuinneista raportti, hankkia ympärilleen toimintatiimi sekä koordinoida omaa vastuualuetta.

Ennen näytön antamista opiskelijalla pitää olla tietty määrä tapahtuman järjestämisen tunteja kerrytettynä, jotta osaamisen katsotaan olevan vaadittavalla tasolla.


Osaamisaloihin liittyy Tapahtuman järjestämisen lisäksi oma Pienryhmän valmennus -näyttö (Terveyttä edistävälle ja Valmennukselle oma). Opiskelija suunnittelee pienryhmä tapahtuman aiheen, paikan, päivämäärät ja hakee ryhmään 3-5 asiakasta. Pienryhmä toteutetaan pidemmällä aikavälillä, esimerkiksi neljä tapaamista. Aihe voi olla vaikkapa ikääntyvien tasapaino tai jokin muu vastaava, josta käy ilmi kohderyhmä sekä punainen lanka. Asiakkaille suoritetaan aihetta vastaavat kuntotestit.

Valinnaisiin opinnon osiin kuuluvat näytöt ovat siis:
  • Liikunta- tai kilpailutapahtuman järjestäminen
  • Pienryhmä valmennus

"Valinnaiset"

Tämän lisäksi valinnaisiin opintoihin sisältyy vähintään kaksi (2) "valinnaista", joista opiskelijan täytyy suorittaa omat näytöt tietyn opetuskokonaisuuden jälkeen. Näitä ovat esimerkiksi:
  • Soveltava liikunta (erityislasten ohjaaminen, soveltavan liikunnan verkkokurssi osat 1-3)
  • Yrittäjä / Yrityksessä toimiminen kurssi (markkinointi, yritysidean luominen...)
  • Elämysliikunta (retkeily, laskettelu, liikuntalomat...)
  • Ryhmäliikunta (tikutus, rytmitys, tahdit, musiikkiin ohjaaminen...)
  • Uinnin opettaminen (uimataito, vesijumpan ohjaus...)

Omalla kohdalla olen jo suorittanut Soveltavan Liikunnan verkkokurssin, ja Ryhmäliikunnan valinnainen on vielä edessä. Soveltavan kurssin aikana opin huimasti uutta. Mielsin aiemmin soveltavat apuvälineet pääosin psyykkisesti vammaisille liikkujille, mutta todellisuudessa niitä voi käyttää kuka tahansa amputoidun raajan kanssa, näkökyvyn heikkenemisen myötä, eläkeiän lähestyessä... ihan missä tilanteessa vain. 

Tärkein oivallus oli kuitenkin se, että soveltava liikunta kattaa myös lasten ja ikääntyvien ohjaamisen. Tilannetta täytyy aina soveltaa, eikä se välttämättä mene täysin suunnitelman mukaan. Pitää olla useita vaihtoehtoisia liikkeitä tai vaihtoehtoista tekemistä, jotta tunnista saadaan jokaiselle yksilölle riittävän haastava ja mielenkiintoinen. Mutta takaisin itse koulutukseen...


Kun olet suorittanut kaikki yllä mainitut, vaadittavat näytöt hyväksytysti (hyväksytty asteikolla 1-5, hylätty 0) saat liikuntaneuvojan paperit käteen päättäjäispäivänä.

Sivuuttaakseni peruskoulupohjaista LPT-tutkintoa, kuuluu siihen lukiopohjaisten näyttöjen lisäksi kolmas "valinnainen" kahden sijaan, sekä useita aineopintoja matematiikasta englantiin ja äidinkieleen. Ensimmäinen lukuvuosi menee niin sanotusti teoriassa ja yleissivistyksessä ennen kuin opiskelijat päästetään tositoimiin tuntisuunnitelmien että ohjausten pariin. Lukiopohjaisena käytännön tekeminen alkaa välittömästi.


Lukiopohjaiseen koulutukseen sisältyy siis lyhykäisyydessään seuraavaa:
  • Liikunnan ohjaamisen ja neuvonnan osa-alue
  • Osaamisalat + pienryhmät
  • Tapahtuman järjestäminen
  • "Valinnaiset" kurssit
  • Useat pikku verkkokurssit/tentit
  • Käytännön ohjauskokemuksen kartoittaminen eri ryhmiä ohjaamalla
  • Pajulahden tapahtumissa talkootyö
Koulupäivät ovat tavallisesti klo 8.00 - 15.00 tai 15.30, maanantaista torstaihin. Majoitus opiston tiloissa sekä ruokailut aamupalasta päivälliseen ovat opiskelijalle ilmaisia.
Tapahtumia järjestetään, rakennetaan ja toteutetaan yleensä viikonloppuisin.


LPT-tutkinto on mahdollista suorittaa myös LOOPS pohjalta, eli työelämästä käsin. Tällöin "valinnaisiin" kursseihin kuuluu kaksi pakollista, paitsi jos taustalla ei ole ammatillista tutkintoa (tällöin kolme valinnaista kurssia).

Opintoja voi suorittaa vaihto-oppilaana, joka kestää kahdesta viikosta kolmeen kuukauteen ulkomailla. Pajulahti kustantaa matkat, majoitukset ja ruokakulut. Averett-opiskelijat puolestaan tekevät puolet opinnoista Suomessa ja loppututkinnon osan Pohjois-Amerikassa (Yhdysvallat?).


Jos kilpaurheilet, voit hakea Pajulahdessa Urheilevaksi Opiskelijaksi, jolloin saat etuja sekä puitteita kehittävään harjoitteluun.

Liikuntakeskus tarjoaa liikunnanohjauksen perustutkinnon lisäksi myös seuraavia koulutuksia:
  • Liikunnanohjauksen perustutkinto
  • Liikunnan ohjauksen pt - Oppisopimuskoulutus (LOOPS)
  • Liikunnan ja Valmennuksen ammattitutkinto
  • Hierojakurssi (12kk)
  • Averett University - Bachelor's Degree
  • Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto
  • Personal Trainer monimuoto koulutus

Mikäli olet liikkuvaa tyyppiä, pidät ryhmässä tekemisestä, kovasta työstä ja naurun täyteisestä ilmapiiristä, laita hakemus tulemaan!
Huomasin pian koulutuksen aloitettuani, etten kaipaa ainakaan ihan heti takaisin fyssari-tutkinnon jonoon. 

Pajulahden esteetön oppimisympäristö hulppeine järvimaisemineen tarjoaa elämyksellisen kouluttautumisen uuteen ammattiin. 
Ps. Jos sinulla on alla jo jokin ammattitutkinto, voit saada hyvitystä tietyistä opinnon osista, jolloin sinulla voidaan hyväksi lukea peruskoulupohjaisen koulutuksen ensimmäinen lukuvuosi.







Kommentit

Suositut tekstit