Löydä aukot kiireen keskeltä


Ajatukset vilisevät, mihinkään ei ehdi keskittyä, ruoka syödään lennossa ja lukemattomia sähköposteja tulee ennen kuin niihin ehtii edes vastata. Kuulostaako tutulta?


Vuoden vaihtuessa oletamme elämämme muuttuneen parempaan suuntaan, mutta todellisuudessa se jatkaa samaa vanhaa rataansa. Itsellä arki kiristi tahtiaan aivan hullua vauhtia. Niin seinä- kuin pöytäkalenterini täyttyivät aamusta iltaan hoidettavista velvollisuuksista, ja pian huomasin noudattavani minuuttiaikataulua. 

Aluksi se tuntui mahtavalta: sitä tunsi itsensä tärkeäksi saadessaan tehdä paljon asioita. Kaikki oli kuitenkin pois vapaa-ajasta, ja suoritettavaa riitti nukkumaanmenoon asti. Vasta aamulla huomasin kuinka huonosti oli tullut jälleen nukuttua.

Vielä viime vuoden puolella minulla oli tapana jättää tehtäviä tarkoituksella rästiin, jos en omannut aikaa tehdä niitä. Halu muuttaa toimintatapaa osoittautui virheeksi. Yliarvion omat voimavarani ja pyrin suorittamaan kaiken mahdollisimman ripeästi. Uupumushan sitä seurasi.

Lukio-opiskelu tuottaa paljon itsenäistä työskentelyä erilaisten kirjoitelmien, diplomien ja kokeiden luvun parissa. Tietokoneen ruudun tuijottaminen alkaa vähitellen rasittaa silmiä. Abivuosi ei ainakaan oman kokemuksen perusteella ole sieltä helpoimmasta päästä.

Koulun ohella arki sisältää pari muuta pitkäaikaisprojektia, jotka tuntuvat haukkaavaan suurimman osan omasta ajastani. Ongelmana on halu panostaa kaikkiin osa-alueisiin täysillä, mutta keho viestii liiallisesta kuormituksesta. 

Uskon, että meillä kaikilla on jossakin vaiheessa elämäämme vastaavanlainen pulma. Motivaatiota löytyy, muttei rahkeita revetä joka paikkaan. Voin kertoa oppineeni kantapään kautta luomaan rajat itselleni, jotka helpottavat työtaakkaa huomattavasti. Ne ovat niitä pieniä oivalluksia, joihin suosittelen lämpimästi tarttumaan. 

Aloita aamusta. Laita herätys puolta tuntia aikaisemmaksi ja tee aamurutiinit rauhassa. Ennen sosiaalisen median avaamista mieti tai kirjoita ylös, mitkä asiat haluat toteuttaa juuri tänään. Se sulkee pois kaiken ylimääräisen suorittamisen ja antaa mielellesi aikaa virittäytyä tulevaan päivään.

Pyhitä ruokatunti. Jätä hyvällä omalla tunnolla puhelin laukkuun, taskuun tai työhuoneeseen, sillä sinulla on oikeus keskittyä vain ja ainoastaan syömiseen. Tunnustele jokaista makua ja vivahdetta. Aina ei tarvitse hoitaa useita asioita samaan aikaan.



Kymmenen minuutin sääntö. Oli kyseessä kuinka kiireinen päivä tahansa, mieti jo etukäteen hetki, jolloin voit eristäytyä hälinästä muutamaksi minuutiksi. Käväise ulkona hengittämässä raitista ilmaa – myös talvipakkasilla! Et tiedä ennen kuin olet kokeillut, se saa nimittäin ihmeitä aikaan. 


Suunnittele. Aikatauluta seuraavan päivän ohjelmasi jo edellisenä iltana. Muista myös pohtia, kuinka monta aamulla miettimääsi tavoitetta sait suoritettua. 



Ota asiat vastaan huumorilla. Mitä sitten vaikket saisikaan kaikkia haluamiasi asioita aikaiseksi? Seuraava päivä on täynnä mahdollisuuksia ja voit tehdä siitä edellistä paremman. Muista, että sinulla on oikeus sanoa ei ja nauttia elämän pienistä hetkistä.

Välillä pitää olla itsekäs, jotta oma mieli ehtii levätä. Sinä olet itsesi tärkein menttori, käyttäydy siis kuin oman elämäsi herra.

Pilkekäs

Kommentit

Suositut tekstit