Joulukuun starttikalenteri

Vuoden viimeisenä kuukautena haluan muistuttaa, miten arvokas juuri sinä olet. Jokaiselle joulukuun päivälle on tarjolla pikku hengähdystauko, siis ole hyvä ja vietä päivittäinen lukuhetki strattikalenterin merkeissä.



Kaksikymmentäviisi jouluista kuvaa (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta) vuosien varrelta ja lyhyt tiivistelmä, yksi kullekin päivälle. Omien ajatusten pyörittelyä, pohdintoja sekä lainattuja sitaatteja runokirjoista...

1. Luukku - ensimmäinen adventti🎇



"Keskiajan lopulle tultaessa läntisessä kristikunnassa vakiintui käytäntö, jonka mukaan uusi kirkkovuosi alkaa ensimmäisestä adventtisunnuntaista. -- Adventtiaika valmistaa meitä jouluun. Vanhastaan ensimmäisen adventtisunnuntain jälkeisestä maanantaista on alkanut jouluaattoon asti ulottuva adventtipaasto. Tätä paastoa kutsutaan myös pieneksi paastoksi erotuksena pääsiäistä edeltävästä suuresta paastosta." 

Lainaus on otettu Suomen evankelisluterilaisen kirkon nettisivuilta. Uusi kirkkovuosi alkaa, ja ensimmäisen adventin teemana onkin nöyryys. Halutessasi voit lukea adventista enemmän täältä: https://evl.fi/kirkossa/pyhapaivat/adventti/1.-adventti 





2. Luukku - itsensä hyväksyminen✨ 



Maapallolle ei mahdu kahta samanlaista ihmistä. Yhtäläisyyksiä voi olla kahden yksilön välillä paljonkin, mutta jokainen meistä on silti ainutlaatuinen. Erilaisuus on rikkaus, jota pitäisi uskaltaa korostaa tarpeeksi. Omia vahvuuksia saa ja pitääkin esitellä, jotta oikea persoonallisuutemme saisi kukoistaa.

Jos tykkäät pukeutua värikkäästi, näytä se! Viesti ympärillesi millainen sinä olet, älä vain sitä mitä muut haluavat sinun olevan. He, jotka eivät arvosta todellista luonnettasi, joutavat yhteyksien ulottumattomiin. Ympäröi itsesi ihmisillä, joiden seurassa pystyt rentoutumaan ilman minkäänlaisia odotuksia tyylistä, käyttäytymisestä tai arvoista.










3. Luukku - rakkaalla lapsella monta nimeä💬



Raivaus voi tarkoittaa yllättävän monta asiaa. Raivaussahan käyttö on itselle rentouttavaa ajanvietettä ja samaan aikaan teen huomaamattani töitä. Metsässä liikkuminen, raittiissa ulkoilmassa oleminen ja keskittyminen nykyhetkeen poistavat kaikki ylimääräiset ajatukset.

Vaatekaapin puhdistus, siistiminen sekä kauhtuneiden vaatekappaleiden karsiminen. Raivaus voidaan yhdistää myös siivoamiseen, oli kyseessä mikä tahansa kaappi, hylly tai komero. Onnellisuus muodostuu yksinkertaisista asioista; omista vain se minkä tarvitset.




4. Luukku - rytmitys📊




Vauhti on se mikä nujertaa, ei matka itsessään. Voit kulkea miten pitkälle tahansa, kunhan vauhti on itselle juuri sopia - ei liian nopea tai hidas. Sama pätee työntekoon.

Ulkopuoliset paineet voivat tuottaa haasteita oman tahdin löytämiseen ja sen ylläpitämiseen. Kun vieressä tehdään töitä kolme kertaa nopeammalla tahdilla, on hankalaa pitäytyä omien voimavarojen puitteissa. Kilpailuhenkisyys, häpeä ja syyllisyyden tunne putkahtavat helposti esiin, mutta niistä voi oppia pääsemään eroon.

Mitättömältä tuntuva suoritus on todellisuudessa arvokas, ja jokainen loppuunsaatu tehtävä on tuuletuksen arvoinen. Kukaan ei saa vaatia sinulta yli rajojen, sillä sen seuraukset kehittyvät vaarallisen huomaamattomasti. On hyvä muistaa, ettei loppuunpalaminen ole koskaan oma syy, eikä siitä kuulu soimata itseään.

"Sinä olet mahtava, muista se!" Hymyile, nauti ja pysähdy kuuntelemaan ympäristön äänimaailmaa... sulje silmät ja odota.




5. Luukku - uskalla elää🌍



Unelmista osa jää aina haaveiden tasolle. Niitä ei uskalleta toteuttaa tai pelätään niihin kohdistuvaa työmäärää. Ulkopuolelta tulevat mielipiteet, taloudellinen tilanne tai itseen kohdistuva epävarmuus voi latistaa vuosisadan parhaimman idean. 

Joskus omien unelmien toteuttaminen vaatii rohkeutta poiketa valtavirrasta. Luulin tietäväni, mihin ammattiin haluan vanhempana päätyä. Sitten tajusin kuinka olin huijannut itseäni, sillä tietystä alasta kiinnipitäminen johtui vain pelon tunteesta. Olenko sopiva ihminen työnkuvaan, mitä jos valitsenkin väärin, uskallanko luopua pitkäaikaisesta valinnasta...

Itsensä kohtaaminen vaati päämäärätietoisuutta, mutta myös halua käsitellä omat epävarmuuden tunteet. Kaikki tuo kannatti! Päätöksen ei tarvitse olla vedenpitävä, sillä kouluttautumismahdollisuuksia on tarjolla vaikka muille jakaa. Kuuntelen nyt enemmän sydämeni ääntä, kuin aivojen muodostamaa järkipuhetta. Jos homma meneekin puihin, voin aina aloittaa alusta.

Älä miellytä ketään muuta kuin itseäsi, niin pääset vielä pidemmälle kuin uskotkaan!        




6. Luukku - puhtaan paperit🎓

Pakollisen seitsemänkymmenenviiden (75) lukiokurssin sijaan suoritetuissa lukee yhdeksänkymmentä ja puoli (90,5) kurssia.  Muuta en voi todeta kuin, hupsis! 

Tuntuu oudolta nostaa valkolakki omaan päähän, jota somistaa nätiksi kiharrettu, vaalean rusehtava tukka. Joko kolme ja puolivuotinen taival on selätetty? Eihän se voi olla ohi, sillä vastahan sitä tuli asteltua ihkaensimmäiselle 75minuutin oppitunnille.

Uurastus on vihdoin palkittu ja lukiotaival on sisältänyt paljon vaalittavia muistoja. Uusia ystäviä niin koti- kuin ulkomailtakin asti, hehkutettua yleissivistystä, itseä kiinnostavaa tietoa ja tuliterän opetussuunnitelman testaaminen mahtuivat vuosien 2016-2019 väliin.

Opettajien kärsivällisyys oli varmasti useammankin kerran koetuksella, sillä tukiopetuksessa tuli istutta melkein jokaisen matematiikan kurssin päätteeksi ennen koeviikkoa. Sinnikkyys kannatti, sillä enää ei toivottavasti niihin tehtäviin tarvitse koskea.

Muistan vielä ennen peruskoulun loppumista uhonneeni, että lukioon en sitten mene. Köh, köh... niimpä niin. Tulin ylittäneeksi itseni, enkä olisi millään voinut uskoa lopputulosta.

Tasavallan itsenäisyyspäivä kiteteyttää myös oman itsenäistyminen uunituoreena ylioppilaana. Ikinä ei voi tietää mihin pystyy, ennen kuin on kokeillut.



7. Luukku - lappu kokoa A5🎅



Kuinka monelle sukulaiselle olet aikeissa lähettää joulukortin? Ovatko ne itsetehtyjä vaiko kaupasta ostettuja, kauniilla kuvilla varustettuja kortteja? Muistaako kukaan sinua joulun alla?

Askarteluun olen jäänyt koukkuun ja joulukorttien näprääminen on yksi parhaista vapaa-ajanvietteistä. Siinä tulee huomioitua niin isovanhemmat, veljet, enot, kummit, tädit ja läheisimmät ystävät. 

Toivon korttien piristävän lähipiiriäni pimeimpänä vuodenaikana. Haluan ilahduttaa tuntemiani ihmisiä, jonka takia kirjoituspöydän ääressä tulee vietettyä useampikin tunti. Minua ajankuluminen ei haittaa, sillä tiedän sen menevän hyvään tarkoitukseen.

Läheisillä ihmisillä on itselle hyvin tärkeä merkitys. He ovat pysyneet tukena vaikeinakin aikoina, muistaneet kysellä kuulumisia ja uskoneet minuun silloinkin, kun en itse ole pystynyt.

Postikortin lähettäminen on pienintä, mitä voin heidän hyväkseen tehdä. Lähetä sinäkin siis sukulaisillesi yksinkertainen talven piristys. Tiedän heidän arvostavan avosydämmistä elettä.



8. Luukku - toinen adventti🎇🎇


"Toisena adventtina ajatellaan saapuvaa kuningasta ja Jumalan valtakunnan kunniaa. Kunniassaan saapuva kuningas tuo oikeudenmukaisuuden, mutta on myös pelottava tuomari." (Suora lainaus Suomen adventtikirkon sivuilta).

Tänä juhlapyhänä on oikeus sytyttää kaksi kynttilää, lämmittämään toinen toisiaan. Vaikken itse ole uskovainen, minua kiinnostaa silti tiettyjen tapahtumien historia. On jännittävää lukea, mistä kaikki merkkipäivät ovat saaneet alkunsa ja miksi niitä vietetään.

Haastan sinut yllättämään jonkun ihmisen puhelinsoitolla. Kysele mitä hänelle kuuluu, sillä se voi kirkastaa jonkun päivän. Se voi olla vaikka isovanhempi, äiti, isä, sisko taikka veli, hyvä ystävä tai henkilö, johon et ole ollut aikoihin yhteyksissä.









9. Luukku - nykyhetki🕜



Nykyaikana, kun ympärillämme on paljon virtuualisia houkutuksia, on vaikeaa keskittyä itse hetkeen. Puhelin on helposti käden ulottuvilla ja nappikuulokkeet liian usein korvilla. Mietimme menneisyyden virheitä ja pelkäämme tulevaisuuden tuomia haasteita. Unohdamme ajan, jossa itse hengitämme, olemme.

Tietoinen kävelylenkki, piirtäminen, tanssiminen tai leipominen ovat hyviä tapoja saada ajatukset hetkeen "tässä ja nyt". Jokaisella meistä on erilaiset tapamme saada oravanpyörä pysähtymään, ja itse olen löytänyt keinon käsitöiden muodossa.

Neulominen ja virkkaaminen syövät täyteläistä lankarullaa, mutta antavat myös muuta ajateltavaa. Samalla syntyvät pipot, kaulaliinat sekä patalaput. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla on mieluinen saavutus. 

Pääasia on tehdä jotain, mistä todella nauttii. Se voi olla autojen rassaamista, puutöitä, television katsomista tai vaikkapa saunomista. Niin monta kuin on ihmistä, niin tapoja on ainakin yhtä monta.



10. Luukku - aikaa itselle😁

Arki vaati myös itsensä hemmottelua. Keskittyessämme auttamaan muita sivuutamme oman hyvinvointimme. Siitä huolehtiminen vaatiikin tietynlaista itsekkyyttä, asettaa itsensä etusijalle. 

Ilman nautinnollisia hetkiä meistä tulee suorittajia, tunteettomia puurtajia, jotka tasapainottelevat tiensä jokaisen päivän lävitse. Narsisti haluaa olla huomion keskiössä, terve itsekkyys puolestaan palvelee molempia osapuolia. Narsismia ei tule siis sekoittaa oman terveyden vaalimiseen!

Varaa itsellesi hieronta tai parturiaika, vietä yksi päivä vapaata, mene ulos syömään tai pistäydy torikahveilla. Mitä vain jotta muistat pitää huolta itsestäsi. Olet ansainnut sen.









11. Luukku - olemassaolon viehätys🎀



Kauneus löytyy usein yllätävän läheltä ja kätkeytyy pienen pienien asioiden taakse. Tietty materia, maisema tai yksityiskohta voivat viehättää sydämiämme pitkäänkin. 

Jalkojen alla rapiseva valkea poronjäkälä koostuu lukuisista kiekuroista, koloista ja ilmaraoista, muodostaen ihailtavan kokonaisuuden. Tavallisesti asiaa ei tule edes ajateltua, vaan kiireiset askeleet kuljettavat ihmiskehon luonnon muovaaman maton ohitse.

Etsi jokin konkreettinen esine tai abstrakti elämys ja kiinnitä huomiota sen jokaiseen sopukkaan, värisävyyn sekä mahdolliseen tuoksuun. Miltä sen koskettaminen, kokeminen tai katsominen tuntuu? Viehättääkö näkemäsi sinua vai tuoko se esille negatiivisia muistoja?  









12. Luukku - TOP 5 vinkit vaellukselle⛄



Lumiäärän ollessa vielä kohtuuden rajoissa, parasta ajanvietettä on lähteä rauhalliselle vaellukselle. Polkujen ja mäkien muotoillessa kulkureittiä, lenkin kesto voi vaihdella itsellä hyvinkin paljon.

"Kyllä mie sieltä tunnissa takaisin tulen", huikkaan aina lähes ulko-ovelta. Lyhyimmillään arvioitu aika osuu oikeiaan, mutta usein vaellukselle kertyy mittaa se parisen tuntia.

Talvipakkasilla täytyy jo hieman miettiä, millä varustuksella metsiin lähtee tarpomaan. Kesällä riitti vain juomavyö sekä gbs-kello.

Useamman tunnin retkelle lähdettäessä itselleni on muodostunut TOP 5 -lista, joka toivottavasti antaa vinkkejä myös sinulle, jos et aiemmin ole lähtenyt paukkupakkasella ulkoilmaan.

1. Haluanko lähteä vaeltamaan yksin, vai jonkun kaverin kanssa? Vastaus määrittää yleensä kuulokkeiden tarpeellisuuden (radion tai musiikin kuuntelulle).

2. Pientä purtavaa aina mukaan, ettei energiavarat pääse loppumaan. Myös nesteytys on paikallaan, eli kevyen repun voi hyvillä mielin nakata selkään ennen lähtöä.  

3. Lämpimät rukkaset, ylimääräinen kerraston paita ja kuivat sukat estävät pahimmat paleltumat. Matkavauhti saattaa hiipua loppua kohden, mikä vaatii lisäpukeutumista.

4. Kävelenkö enimmäkseen poluilla vai metsässä? Mitkä kengät tukevat jalan liikettä tasaisella että epätasaisessa maastossa?

5. Tuntemattomille maille mentäessä taskuun kannattaa taitella paikallinen kartta. Näin reittiä on helppo suunnitella lennosta, eikä valmista reittiä tarvitse päättää etukäteen.

Nuotion äärellä lämpöisten voileipien ja makkaran paistaminen luovat retkelle oman tunnelmansa. Puut ja sytöt tulee viedä taukopaikalle jo mieluiten etukäteen, ettei niitä tarvitse kantaa alusta asti matkassa. Usein nuotio raapaistaan ihan kotinurkilla, jotta täydellä vatsalla voi käpertyä mukavasti olohuoneen sohvan viltin alle.  

 

13. Luukku - någonting på svenska⚓


God morgon på er alla
i gryningen den kalla.
Se ljuset värmer frusen jord
i vår kalla nord.

God morgon alla vänner.
Ja, alla som vi känner.
Här kommer vi och sprider ljus
i ert mörka hus.

Birgitmummun -nettisivuilta löytyy paljon lämpimiä runoja jokaiselle merkkipäivälle ja juhlapyhälle niin suomeksi kuin ruotsiksikin. https://birgitmummu.vikki.fi/JULSIDORNA/Juldikter.htm

Nyt saa jo hieman fiilistellä joulun tunnelmaa, puolessa välissä kun jo ollaan. Onko sinulla jokin lempi jouluvärssy taikka laulu, jota jaksat lukea tai kuunnella yhä uudelleen ja uudelleen?  






 

 14. Luukku - rypyissä rikkaus säilyy💎



 Teille kaikille hyvää huomenta
aamunsarastuksen kurkottaessa.
Näe valon lämmittävän kylmän maan
jota meidän Pohjolaksi kutsutaan.

Hyvää huomenta ystävät hyvät.
Oi kyllä, kaikki tuntemamme.
Levitämme valoa 
koteihinne pimeisiin tullessamme.

Joulu merkitsee itselle leipomisen aikaa, eikä uunituoreiden torttujen touksua ei voita mikään. Ihaninta on, että jokaisen niistä voi muotoilla eri tavalla, tai olla muotoilematta ollenkaan. Maku ja koostumus pysyvät muodosta huolimatta täysin muuttumattomana.

Sama pätee meihin ihmisiin. Jokaisen oma persoona on uniikkikamaa, joka tekee meistä yksilöitä. Emme ole vain yksi iso ihmisrotu, sillä kaikki olemme kauniilla tapaa erilaisia. Ulkomuoto voi vaihdella, mutta inhimillisyys ei katoa mihinkään.

Vasta joulutorttua haukatessa ymmärtää sen huokoisuuden, rapean sulavan makuelämyksen, jota koristaa keskelle levitetty luumuhillonokare. Jos mielesi alkaa pyöriä leivoinnaisten ympärillä, ota ohjat omiin käsiisi ja ala kokata- vesihän tässä tulee jo kielelle...



15. Luukku - kolmas adventtisunnuntai🎇🎇🎇



"Kolmantena adventtina seurakunta kohtaa Johannes Kastajan, joka kehottaa valmistamaan tietä saapuvalle kuninkaalle. Valmistautuminen tapahtui katumalla ja tekemällä parannus." Näin kertoo Suomen evankelisluterilainen kirkko.

Jouluun valmistautuminen on kiireistä puuhaa: talo pitää puurata ja kuurata, piha koristaa tuikkukynttilöillä sekä led-valoilla, täytyy laittaa ruokaa, leipoa pipareita ja monen muuta herkkupalaa, puut täytyy halkoa saunomista varten ja töissäkin pitäisi ehtiä käydä...

Lahjaostokset ovatkin sitten asia erikseen. Tärkeintä joulunodotuksessa on kuitenkin sen tunnelma. Jokaisesta tehtävästä kuuluu nauttia ja ne tulee tehdä rauhakseltaan. 

Läheisten ihmisten muistaminen, perheelle suuren aterian tarjoaminen ja vapaapäivän viettäminen ovat kaikki tarpeeseen tulleita retriittejä. Silloin voi rentoutua, nostaa jalat ylös ja painaa puuta.

Vaikka valmisteluiden kanssa tulisi kiire, ei joulun tuoma tunne-elämys katoa silmiä räpäyttämällä - se on ja pysyy. Älä ota turhia paineita muiden miellyttämisestä, vaan keskity kokonaan itseesi. Kyllä joulu ilman suurempia hääsäämisiäkin. 



16. Luukku - saunomisen makua🔥

Oheinen runo on Vuodatus.net -nettisivustolta. Santtu Saunatonttu on Santun ja Tontturaijan itse kirjoittama (12. tammikuuta vuonna 2010). 

Saunassa on tontun hyvä olla
lauteilla voi istua tai loikoilla..

Tontulla on oma nimi, Santtu..
eikä se ole siitä kovin ranttu
oli sauna kylmä tahi kuuma,
säilyy Santulla saunomisen huuma.

Tervattu sydän Santulla sylissään..
sydäntä pientä hän kuljettaa rinnassaan.
Kaikilla tontuilla on sydän paikallaan,
sen löytää voi ainoastaan
hän, joka tonttuja oikeasti rakastaa!!!  

Suomalaisena perinteenä saunominen yhdistetään niin juhannukseen kuin jouluunkin. Kyseinen runo kuvastaa sirosti löylyelämää tontun näkökulmasta. Lämmitäthän sinäkin saunan jouluna?



17. Luukku - valoa pimeyteen💡

Lumivaippa valaisee pimeät illat, tuo kirkkautta sysimustan keskelle. Jos talven synkkyys meinaa puskea päälle, käy ihmeessä kuuntelemassa muutama kappale. Hetkellinen piristys arkeen on aina paikallaan, omat lista suosikit paljastan vasta myöhemmin😉.



Valot pimeyksien reunoilla - Apulanta

Pakollinen joulu - Jope Ruonansuu

Haluun olla yksin - Irina

Pelkkää voittoo - Kaija Koo

Hirvenmetsästys - Pertti Metsärinne yhtyeineen

Valkeaa joulua - Vesamatti Loiri



18. Luukku - muistutuksia itselle📃



Muistathan olla itsesi parhain ystävä. Ohessa lyhyitä sananlaskuja, jotka toivottavasti tekevät päivästäsi hieman paremman. Otteet ovat Kariston runokirjasta Aurinkoisia ajatuksia, jonka on suomentanut Lea Soininen (alkuperäinen teos Positive Thoughts, Judith Stagnitto Abbate).

Kaikki mikä laajentaa ihmisen
kokemuspiiriä, mikä osoittaa ihmiselle, että 
hän voi tehdä sen, mihin ei uskonut pysty-
vänsä, on arvokasta. - Samuel Johnson

...

Älä enää tuhlaa aikaa 
pohtimalla, millainen hyvän
ihmisen pitäisi olla.
Ole hyvä ihminen. - Marcus Aurelius

...

Jos uskot, että häviät, 
olet jo hävinnyt. Sillä maailma opettaa,
että menestys on tahdon asia;
kakki riippuu asenteesta.

Elämän taisteluissa ei aina voita
vahvin tai nopein, vaan ennemmin tai myö-
hemmin voittaa se,
joka uskoo voittavansa. - Walter D. Wintle    

... 



19. Luukku - unelmista totta💭

Tulevaisuuden suunnittelu on samaan aikaan ihanaa, mutta myös pelottavaa. Ikinä ei voi tietää mitä kaikkea tuleva vuosi tuo tullessaan. 

Epävarmuudesta huolimatta uuden kalenterin täyttäminen ja avaaminen on aina yhtä hauskaa puuhaa. Milloin ovat kenenkin syntymäpäivät? Entä pakolliset lomapäivät, juhlapyhät ja muut merkkipäivät?

Kuulakärkikynä ja yliviivaustussit viuhuvat ensimmäiset parikymmentä minuuttia. Pienikin hiirenpieru on saatava ylös, jotta sen varmasti muistaa. Vasta kun kalenteriin ei enää ennakkoon keksi muuta, voi sen kannet taittaa takaisin kiinni.

Tärkeintä on saada merkattua jotain, mitä odottaa. Omia tavoitteita voi myös vahvistaa kirjoittamalla ne paperille, sillä toteutamme ne paljon helpommin kun näemme mustaa valkoisella.

Mieti itsellesi kolmen kohdan tavoitelista mitä haluat tai odotat tulevaisuudelta. Haluatko matkustaa jonnekin vai tehdä jotain erityistä kotona? Mitä tahansa se onkin, pyri toteuttamaan jokainen pääkohta. 



20. Luukku - Aurinkoisia ajatuksia🌞


...
 
Pelkää vähemmän, toivo enemmän; syö
vähemmän, pureskele enemmän;
marise vähenmmän, hengitä enemmän;
vihaa vähemmän, rakasta enemmän;
ja kaikki hyvä tulee osaksesi. - Tuntematon

...

Enne kaikkea älä koskaan ajattele,
ettet itse ole kyllin hyvä. Ihmisen ei 
koskaan pitäisi ajatella niin. Itse uskon, että
ihmiset näkevät sinut sellaisena kuin sinä näet itsesi.
- Anthony Trollope

...

Jokainen on oman elämänsä arkkitehti.
- englantilainen sananlasku

...     



21. Luukku - leivontaohje🍰

Piparimuotteja on moneen makuun: on sydämiä, eläinkuvioita, tähtiä, ympyröitä sekä muumihahmoja. Mikä on sinun lemppari piparimuottisi?

Valion sivuilta löytyy herkullinen taikinaresepti, joka on todella helppo toteuttaa (en siis itse omista tätä reseptiä!) Kannattaa kokeilla, maku on vertaansa vailla kaupan taikinapohjiin verrattuna.

Tarvitset vain:

1 1/2 dl tummaa siirappia
2 dl sokeria
250 g voita
1 rkl kanelia
1 rkl inkivääriä
1 rkl neilikkaa
1/2 tl suolaa
2 kananmunaa
2 tl ruokasoodaa
9 dl vehnäjauhoja

Laita uuni tasalämmölle 200 asteeseen, ennen kuin siirryt itse taikinan tekemiseen.

Mittaa siirappi, voi ja mausteet kattilaan. Keitä samalla sekoittaen, kunnes seos on tasaista ja kiiltävää. Anna jäähtyä.

Vatkaa munat joukkoon. Lisää sooda-jauhoseos ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna kovettua kylmässä.

Kauli taikina pienissä erissä ohueksi levyksi jauhotetulla pöydällä. Ota muotilla pipareita (kauli ylijäämät ja toista kunnes taikina on loppunut). Aseta piparit pellille leivinpaperin päälle.

Paista 200 asteessa uunin keski- tai yläosassa (paksuudesta riippuen 5-8min). Anna jäähtyä. 

Ja sitten vain maistelemaan!




22. Luukku - neljäs adventtisunnuntai🎇🎇🎇🎇



"Neljäntenä adventtina kohtaamme viimeisillään raskaana olevan Marian. Vauvan syntymä on lähellä. Olo on jo tukala ja edessä on vaivalloinen matka Betlehemiin veroasioissa. Neljäntenä adventtina usein kokoonnutaan kirkkoon laulamaan Kauneimpia joululauluja." (Suomen evankelisluterilainen kirkko).

Sivusto mainitsee kokonaisuuden: Kauniimpia joululaujuja. Englanninkielisiä sanoituksia on paljon, mutta suomalaisella sävellyksellä löytyy todella paljon herkkiä kappaleita. Ihan vain muutaman mainitakseni:

Valkeaa joulua
Kultainen joulu
Varpunen jouluaamuna
Jo joutui armas aika

Itse en ole kovin innokas käymään kirkossa, joissa syvällisiä joululauluja on tarjolla paljon. Siitä huolimatta yksi joululaulu on noussut ylitse muiden, laulajien vaihtuessa eri versioiden mukaan. Hieman kaihoisa, mutta silti niin lämmin kappale koskettaa jokaisella kuuntelukerralla. Lyhykäisyydessään, Tonttu.




23. Luukku - mänty, koivu vai 🎄



Joulupuu on rakennettu, joulu on jo ovella... Lapsuudessa parasta oli hakea aitasta suuri joulukoristelaatikko, avata se vuoden tauon jälkeen ja ripustaa harkiten joka ikinen kuusenkoriste koristamaan vihreitä havunoksia.

Kuusen valitseminen on jo sinänsä vaikea tehtävä. Pitkin vuotta metsiä kierrellessä kohdalle voi osua useita vaihtoehtoja tai pahimmassa tapauksessa toispuoleisia nurkkakuusia. Monesta hyvästä on hankala valita ja jo seuraavana vuonna kyseiset kuuset ovat kasvaneet yli mittojen.

Vihdoin kun puu on valittu, lähdetään kaatohommiin sahan levätessä oikealla olkapäällä. Karisemisen pelko on koko ajan läsnä, eikä kuusta kannata hakea ulkovarastoon liian aikaisin. 

Vihreä havupuu tuo kotiin metsän tuoksun, juhlapyhän tunnelman ja suojan lapsiperheiden lahjapaketeille. Enää vain odottelemaan punanuttuista joulupukkia, huomenna pitäisi ovelta kuulua tomera koputus.





24. Luukku - pöytä on katettu😋

Parin päivän sisällä keittiönpöytää koristavat monet julha-ateriat. Hitaasti haudutettu riisipuuro, leivinuunissa paistettu kinkku, porkkana-, peruna-, lanttu- ja maksalaatikot, perunasalaatit sekä perinteinen rusinasoppa kannetaan paikoilleen yksitellen. 

Yhteinen ateria, jonka aikana keskitytään ainoastaan syömiseen. Jokainen suupala hiukoo makunystyröitä, ja kulhot tyhjenevät yksi kerrallaan. Lopputuloksena kaikilla on varma ähky.

Saunailta kruunaa aattopäivän, sillä lauteilla loikoilemista ei voita edes kylmä avantouinti. Tänä iltana ei touhoteta, posoteta tekemättömien töiden perässä, vaan keskitytään viettämään aikaa rakkaiden ihmisten seurassa. Se on sitä joulun taikaa!








25. Luukku - Hyvää Joulua!💓


Vaikka me suomalaiset olemme kieltämättä horjumatonta aattokansaa, joulupäivä muodostaa itselle kaikkein rakkaimman kokonaisuuden. Kiire jää unholaan ja saa käpertyä toisen kylkeen. Mitä sitä tunnelmaa enempää hehkuttamaan. 

Viimeistään tässä vaiheessa vuotta, muista sanoa pari valittua sanaa lähipiirille:

Olet tärkeä ja halauan muistuttaa sinua siitä.
Tiesitkö miten hyvältä näytät?
Haluan halata sinua.


Tänä vuodenaikana kaikki on mahdollista kotitonttujen näkemisestä revontuliin - nauti elämyksistä täysin siemauksin.


Onnellista ja lämmintä joulua, sekä loistokasta uutta vuotta juuri sinulle! 

Pilkekäs 

    

   

Kommentit

Suositut tekstit